Wildlife фотография, Портретна фотография,Пейзажна фотография

С техника Canon и Sigma
Организатори: Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство” и ТА “Стил Травeл”
  • 25– 28 август 2016 г.
  • 4 дни/ 3 нощувки
  • Със собствен транспорт

Снимки на участници във фотопленера

  • Описание
  • Програма
  • Осигурена техника
  • Полезна информация

   Програмата на пленера е насочена към онези любители и професионалисти фотографи чиято страст са Wildlife фотографията, както и портретната и пейзажната фотография.

   ВАЖНО! ПЛЕНЕРЪТ СЕ ПРОВЕЖДА СЪС СПЕЦИАЛНОТО СЪДЕЙСТВИЕ И СПОРЕД ИЗРИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ НА БДЗП.

   По изискване на БДЗП и БФБ всеки участник в пленера и съответно автор на снимки направени по време на пленера се задължава да подпише споразумение за предоставяне авторските права на пет (5) броя снимки (фотографски изображения) на БДЗП и БФБ. Повече подробности за споразумението с БДЗП и БФБ, може да прочетете в края на програмата в секцията “Авторски права”.

   Организираната програма за снимащите е в двата дена 26 и 27 август. През първият ден (26-ти август ) участниците в пленера ще имат възможност за следното:

   Снимане на водолюбиви птици от укритията в южната част на Атанасовско езеро и в Защитена местност „Пода“.

   Снимане на водолюбиви птици с маскировъчно пончо или от маскировъчно преносимо укритие в района на Бургаски езера и Поморийско езеро.

   Посещение на фестивала на солта

   Да снимат птици от автомобил по позволения маршрут край резервата.

   На следващия ден ( 27-ми август ) участниците в пленера ще имат възможност за следното:

   Снимане на водолюбиви птици от укритията в южната част на Атанасовско езеро и в Защитена местност „Пода“.

   Снимане на водолюбиви птици с маскировъчно пончо или от маскировъчно преносимо укритие.

   Посещение и разходка в солниците с цел портретна, пейзажна и репотражна фотография по темата на пленера.

   Обиколка на солниците с влакчето на солта, от което да снимат на избрани места.

   Да снимат птици от автомобил по позволения маршрут край резервата.

МАЛКО ПОДРОБНОСТИ ПО ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА СНИМАНЕ ОСИГУРЕНИ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В ПЛЕНЕРА

1. Снимане на водолюбиви птици от укритията, изградени в Атанасовско езеро и Защитена местност Пода

   Стационарните укрития, които ползваме за снимане са укритията на ЗМ „Пода“ и новото укритие на Атанасовско езеро.

2. Снимане на водолюбиви птици с маскировъчно пончо или от маскировъчно преносимо укритие в района на Бургаски езера и Поморийско езеро

   Пленерът се провежда по време когато птиците вече са напуснали гнездата си и е започнал есенният прелет. Тогава различните видове птици като къдроглавия пеликан, розовият пеликан, лопатарките, чаплите, множеството дъждосвирци, рибарки и др. се струпват на предпочитани места в района на Атанасовско езеро, Вая, Пода, Мандра и Поморийско езеро. Снимащите пленеристи с пончота и преносимо укритие ще бъдат водени и разставени по местата предлагащи най-добри възможности за снимане в конкретните дни в района на езерата около Бургас.

3. Обиколка на солниците с „Влакчето на солта“

   Пътуването с „Влакчето на солта“ ни представя традиционния начин на добив на сол и характерния пейзаж за солниците, останал почти неповлиян от технологиите през вековете. Обагрените в червено-розово води на Атанасовско езеро, прелитащите ята птици, планините от сол, лицата и ръцете на солничарите не дават покой на сетивата попиващи неповторимата атмосфера. Близо до началната спирка на „Влакчето на солта“ е и „Точката“ – вече 30 години това е най-притегателното място за хората следящи есенния прелет по миграционният път Виа Понтика.

4. Снимане от кола по позволения маршрут край резервата или от новото укритие на Атанасовско езеро

   Новоизграденото фотоукритие в южната част на Атанасовско езеро е предвидено за снимане на саблеклюни и кокилобегачи и множество други видове дъждосвирци, спиращи в езерото за почивка и хранене по време на дългия им път от Арктика към местата за зимуване. Капацитетът на укритието е до 3-ма снимащи (укритието е с размери 2 х 3 м.). Снимането от кола се извършва по източната дига на Атанасовско езеро и в достъпните участъци около резервата. При записването за участие в пленера участниците заявяват желание за снимане от укритието на Атанасовско езеро или от кола. Максималният брой снимащи от укритието за всеки от двата дена ( 26 и 27 август ) е 3-ма души.

   ТЕХНИКА

   Осигурена е подходяща техника за wildlife фотография със съдействието на Canon България и обективи Sigma 150-600 Sports и Sigma 150-600 Contemporary със съдействието на официалния вносител – Фотографски системи. Техниката ще бъде на разположение основно за снимане от укритията на Атанасовско езеро и ЗМ “Пода”. Ще бъдат осигурени нужния брой фотокамери със съответните обективи и стативи за тях. Участниците трябва да носят само карта памет (Compact Flash и/или Secure Digital).

   ЛЕКТОРИ

   Наши консултанти и водачи в света на дивата природа ще бъдат известните български wildlife фотографи Николай Стоянов и Светослав Драгиев, както Борислав Тончев от „Стил Травел“ ЕООД.

   Със съдействието на:

- Проект „Солта на Живота“ (LIFE11 NAT/BG/000362), финансиран по програма LIFE+ на ЕС.

- Канон България

- Фотографски системи – официален дистрибутор на продуктите на Sigma, Lowepro и Joby за България.

- Photo Shop BG

Програма:

25 АВГУСТ

ЧЕТВЪРТЪК

14:00 – 16:00 – Пристигане и настаняване на участниците във Вила "Буфо" - парк Росенец, Отманли /след Крайморие/. Преди пленера записаните за участие ще получат допълнителна информация за местоположението на хотела. 16:00 – 17:00 – Акредитиране – фоайето на хотела. 17:00 – 20:00 • Запознаване с техниката предоставена за пленера от Canon и Sigma. • Представяне пред участниците в пленера на проекта "Солта на живота" (LIFE11 NAT/BG/000362), финансиран по програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Българско дрижество за защита на птиците. • Запознаване участниците със спецификата и добрите практики за снимане от укритие. Инструктаж презентация за спецификата на снимане на диви животни от укритие и видовете, които могат да се срещнат в района на пленера. Лектори ще бъдат, Николай Стоянов и Светослав Драгиев, както и Борислав Тончев (БДЗП). • Обявяване на наградените автори от конкурса на фотопленер “Бургас – Солта, Птиците и Хората”, проведен през месец септември 2015 г. Място – Природозащитен център „Пода“. 20:00 – 22:00 – Вечеря в хотела.

26 АВГУСТ

ПЕТЪК

07:00 – Начало на снимачния ден. Отпътуване на групите за местата на снимане, съответно: – ЗМ “Пода” и Атанасовско езеро. – Около обяд – връщане в хотела за обяд и почивка 16:00 – посещение на фестивала на Солта. Снимане по време на фестивала. 20:00 – 22:00 – Вечеря и обсъждане на направените кадри през деня.

27 АВГУСТ

СЪБОТА

07:00 – Начало на снимачния ден. Отпътуване на групите за местата на снимане, съответно: – ЗМ “Пода” и Атанасовско езеро. – Около обяд – връщане в хотела за обяд и почивка 16:00 – Обиколка на солниците с „Влакчето на солта“ 20:00 – 22:00 – Вечеря и обсъждане на направените кадри през деня.

28 АВГУСТ

НЕДЕЛЯ

Отпътуване

Осигурена техника за участниците в пленера:

   CANON

   Фотокамери: Ще бъдат осигурени подходящи фотокамери за снимане на wild life и пейзаж като Canon EOS 7D II, EOS 5D Mark III, EOS 6D и др. Конкретните модели ще бъдат обявени при откриването на пленера.

   Обективи: Подходящи обективи за заснемане на wild life с фокусни разтояния до 800 мм, както и за заснемане на пейзаж. Конкретните модели ще бъдат обявени при откриването на пленера.

   Конвертори: Конкретните модели ще бъдат обявени допълнително.

   SIGMA

   Телеобективи:

   Sigma 150-600 Sports,

   Sigma 150-600 Contemporary за Canon и Nikon.

   Sigma 120-400/4.5-5.6 DG OS HSM за Canon и Nikon.

   Телеконвертори Sigma TC-2001 и TC-1401 за Canon и Nikon.

   Sigma обективи от серията Art – 20/1.4 DG HSM, 24/1.4 DG HSM Art, 35/1.4 DG HSM Art, 50/1.4 DG HSM Art, 18-35/1.8 DC HSM Art, 50-100/1.8 DC HSM, 24-35/2 DG HSM, 30/1.4 DC DN както и други обективи подходящи за портретна и репортажна фотография и др.

   Фотокамери Sigma dp2Q с трислоен сензор Foveon и разделителна способност екв. на 40 МП.

   Преференции:

   Всеки участник получава персонален бадж удостоверяващ участието му в пленера.

   Възможност за използване на техника Canon по време на пленера.

   Възможност за използване на обективи Sigma по време на пленера.

   Възможност за използване на стативи и аксесоари Joby по време на пленера (по предварителна заявка)

   Възможност за ползване на укрития и специализирани маскировъчни средства за wildlife фотография.

   Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство”

   Авторски права

   По изискване на БДЗП и БФБ всеки участник в пленера и съответно автор на снимки направени по време на пленера се задължава да подпише споразумение за предоставяне авторските права на пет (5) броя снимки (фотографски изображения) на БДЗП и БФБ.

   АВТОРЪТ приема да предостави безвъзмездно неизключителните права за разпространение и публично показване на пет (5) броя снимки (фотографски изображения). Договорените фотографски изображения ще бъдат използвани при различни комуникационни материали и инструменти с цел популяризиране опазването на крайбрежната лагуна (уеб сайт, печатни материали, интерпретативни модули и др.) без органичения с изричното опоменаване на автора на фотографията от Българско дружество за защита на птиците и Българска Фондация Биоразнообразие.

   АВТОРЪТ предоставя безвъзмездно на БДЗП неизключителните права върху фотографските изображения за нуждите и целите за популяризиране на Проект „Солта на Живота“ (LIFE11 NAT/BG/000362), финансиран по програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от БФБ в партньорство с БДЗП.

   АВТОРЪТ предоставя на БДЗП оригиналите на договорените фотографски изображения.

   Забележка

   Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на пленера.

   ФОТОКОНКУРС

   След пленера ще проведем фотоконкурс за най-добра wildlife, пейзажна, портретна и репортажна фотография направена по време на пленера. Право на участие в конкурса имат всички участници във фотопленера.

   Конкурсът се провежда със съдействието на БДЗП, Фотографски системи и Canon България.

   Всеки участник със записването си за участие във фотопленера се ангажира да предостави минимум десет снимки за участие в конкурса, с което ги предоставя за ползване от БДЗП с цел популяризиране опазването на птиците и бургаските езера.

   Участниците във фотоконкурса за най-добра фотография заснета по време фотопленера трябва да изпратят на адрес 8artclub@gmail.com до 9 октомври 2016 г. до 15 кадъра във формат JPEG.

   Изисквания към снимките:

   Минимален размер по дългата страна – 3000 пиксела

   Снимките трябва да бъдат наименовани по следния начин – Номер на бадж_Пореден номер на снимката

   Пример: Участник с бадж номер 008 предава 2 кадъра със следните имена за участие в конкурса:

   008_01

   008_02

   Жури в състав:

1. Председател – Светослав Спасов - БДЗП

2. Представител на Canon България

3. Представител на Фотографски системи

4. Представител на Сдружение “Фотоклуб Осмо изкуство”

5. Представител на ТА “Стил Травел”

ЕТИЧНИ ПРАВИЛА НА ФОТОГРАФИТЕ АНИМАЛИСТИ

   БЕЗПОКОЙСТВОТО е основното неблагоприятно въздействие, което оказват фотографите анималисти върху дивите животни!

1. Благополучието на дивите животни и местата, които обитават е по-важно и от най-хубавата снимка!

2. Снимането на диви птици в близост до гнездата им по време на размножаването е забранено от закона, освен ако не е издадено специално разрешение на фотографа за конкретен вид. Снимането на гнезда причинява безпокойство, в резултат на което възрастните може да напуснат гнездото трайно или временно, което да стане причина за изстиване на яйцата и компрометиране на гнездото. Безпокойството през периода на размножаване на птиците може да стане причина яйцата и малките да бъдат изядени от хищници, които нямат страх от хората, като свраката и сивата врана например. Снимането на гнезда не е проблем единствено за синантропни видове птици (т.е. живеещи в близост до хората), например бял щъркел, селска и градска лястовица и някои други. Професионалните фотографи анималисти не снимат птици на гнезда, а ползвателите не търсят такива снимки, защото са направени в разрез с етиката при заснемане на диви животни. Снимането на птици в естествената им среда (далеч от гнездото) е предизвикателство, което се отплаща със снимки различни от мътеща птица в гнездо. Такива фотоси обикновено имат по-високи естетически качества, тъй като представят обекта в най-разнообразни моменти и среда и отразяват интересни аспектите от поведението на животното. Такива снимки представляват интерес и за публиката и ползвателите на снимки на диви животни.

3. Системното безпокойство на дивите животни е допълнителен разход на енергия за тях. Това може да причини изнемощяване на индивида, особено през зимата, и в крайна сметка до неговата смърт. Безпокойството на родителите през размножителния период може да доведе до гладуване на малките и тяхната смърт.

4. Ползването на дългофокусни обективи и подходящо укритие намалява вероятността фотографа да обезпокои дивите животни, обект на снимане. Укритията са основно тип камуфлажна палатка или постоянни укрития. Палатките имат предимството на мобилността, а постоянните укрития стоят дълго време и животните свикват с тях. Едни от най-сполучливите фотографии на диви животни са правени от постоянни укрития.

5. Фотографът не трябва да влиза в укритието, ако пред него има диви животни. Ето защо е препоръчително да се влиза в укритието преди изгрев слънце или когато няма животни пред укритието. Изгонването на животните от района на укритието може да стане причина те да не се завърнат повече и това да провали снимачния ден. След заснемането на обекта фотографа не трябва да излиза от укритието, докато животните не са напуснали района. Ако го направи, това ще причини безпокойство и стрес на животните и може да стане причина те де не посещават повече мястото, което ще е в ущърб на фотографите, които ще ползват укритието впоследствие.

Безпокойството около укритието може да накара дивите животни да свържат мястото и укритието с хората, т.е. с опасност и те да започнат да избягват мястото.

6. Използването на звукозаписи може да има крайно неблагоприятно въздействие върху дивите птици. Много от птиците използват песента за привличане на партньор, но също така и за маркиране и защита на територията. При използване на звукозапис, родителите изразходват много енергия за да защитават територията си от мнимия противник, а също така губят ценно време, което биха използвали за хранене на малките.

7. Основен съвет към фотографите анималисти е да изучат навиците и поведението на животните, които искат да снимат. Това ще им помогне да направят добри снимки, без това да навреди на животните.

8. Търпение, бавни и плавни движения и тишина – това са основните максими при снимането на диви животни.

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print