10 ГОДИНИ ФОТОКЛУБ “ОСМО ИЗКУСТВО”

Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места
Организатори: "Стил Травел" ЕООД и Сдружение “Фотоклуб Осмо изкуство”
  • Постановъчна фотография на тема “Еньовден”
  • Дневна и Нощна пейзажна фотография
  • Фотография на звездното небе
  • 19 – 21 юни 2020 г.
  • Описание

   Скъпи приятели,

   Тази година любимият ни фотоклуб навършва 10 години от основаването си. През далечната (вече) 2010 година група приятели, ентусиасти и любители на фотографията, поставихме основите на клуба с организирането на първите събития в този формат. И понеже вече е време да възстановим фотографските мероприятия Ви предлагаме да започнем с един фотопленер през втората половина на месец юни, малко преди Еньовден.

   Теми за фотографски импровизации по време на пленера

- Постановъчна фотография на тема “Еньовден”

   Еньовден е стар български празник, който се чества на 24 юни всяка година. Предполага се, че коренът на празника се крие в тракийската традиция. На същата дата източно православната християнска църква отбелязва деня на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова много от обичаите са свързани с пътя на слънцето и култа към него. Според народните вярвания от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина" – за всички болести и за "болестта без име".

   Ще имаме осигурен достъп до местността "Айдушко сборище”, където традиционно се отбелязва празника с концерт, изяви на фолклорни танцови формации и различни конкурси. Тази година поради извънредната епидимиологична ситуация няма да бъде организирано такова събитие. Но пък ще ни бъде осигурен достъп до поляната с билките, където ще можем да си организираме фотосесии на тема Еньовден (За целта е добре да се подготвите с модели и народни носии - може и просто бели ризи … 🙂 ). За желаещите да се включат в организирането на такива фотосесии ще бъдат на разположение подходящи Арт обективи Sigma и преносимо осветление Rotolight, за да не сме зависими съвсем от външните светлинни условия.
- Пейзажна, Архитектурна и Травъл фотография - предполагаме, че местата за фотография и разходки са известни на повечето от вас, но за всеки случаи ето някои идеи:

   Троян е град с много природни, архитектурни и исторически забележителности, сред които Църквата “Св. Параскева” до Марковия мост, Архитектурният възрожденски комплекс “Нунки” и Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Ще имаме време и възможности за фоторазходки до Троянския манастир "Успение Богородично”, местността “Беклемето”, село “Орешак”, Водопад “Скока” до село “Калейца” и Храмът "Св. Николай Летни" в село Гумущник, който е построен през 1838 г. и е част от възрожденски архитектурен комплекс с историческа и художествена стойност.

- Фотография на звездното небе

   По време на пленера ще имаме идеални условия за нощна фотография на звездното небе. Луната ще е в новолуние, което в комбинация с близостта на местността Беклемето прави условията на пленера идеални за фотография на звездното небе. Отново, за участниците в пленера ще бъдат осигурени светлосилни широкоъгълни обективи Sigma, подходящи за такъв тип фотография.

   И не на последно място - на 20 юни вечерта по време на вечерята ще организираме награждаването на победителите в основния конкурс от Фотопленер „Със Sigma на Охридското езеро – 10 години по-късно”.

Програма:

19.06.2018

ПЕТЪК

До 18:00 ч. – пристигане и настаняване в хотел “Троян Плаза”****; Свободно време за разходки, снимане, почивка; Време за раздаване на техниката за тестове; Време за вечеря; Възможност за късна разходка до Беклемето за фотография на звездното небе

20.06.2020

СЪБОТА

Свободно време за разходки, снимане и почивка. Възможни дестинации за разходки: Рано сутринта - възможност за организиране на фотосесии с бране на билки за Еньовден на поляната в местността "Айдушко сборище”, село Балканец. В град Троян: Архитектурен комплекс "Нунки" - с реставрирани къщи в типичен за района възрожденски стил, Архитектурният ансамбъл около къщата на Власи Власков и ансамбъла до Марковския мост, Махалите Дрянска и Попишка, Църквата "Св. Параскева", Грънчарската работилница на Николай Йовков и др. Извън град Троян: Местността Беклемето, Троянският манастир "Успение Богородично", Водопад “Скока” до село “Калейца”, Крушунските водопади, яз. Сопот, Храмът "Св. Николай Летни" в село Гумущник, който е построен през 1838 г. и е част от възрожденски архитектурен комплекс с историческа и художествена стойност и др. Около 20:00 ч. – ресторанта или механата на хотела - Връчване на наградите на победителите в основния конкурс на Фотопленер Охрид; Премиера на видеоклипа заснет от Ники Пандев за фотопленер Охрид 2019; Ще отпразнуваме заедно десетата годишнина на Фотоклуб “Осмо изкуство”. Предвидили сме скромна почерпка.

21.06.2020

НЕДЕЛЯ

Закуска; Време за връщане на техниката за тестове; Свободно време за снимане и разходка в Троян; Време за обяд – мястото ще уточним допълнително; Отпътуване.