ФОТОЕКСПЕДИЦИЯ "ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ ..." НА ЕЗЕРОТО КЕРКИНИ

Организатори: Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство” и ТА “Стил Травeл”
  • 15 - 16 октомври 2016 г.
  • 2 дни/ 1 нощувка
  • С автобус
  • Описание
  • Осигурена техника
  • Езерото Керкини

   Със съдействието на:

- Canon България

- Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, Lowepro, Joby, Dedolight и Walther Design за България

- Photo Shop.BG

- БДЗП

   Защо организираме нашата фотографска експедиция през месец октомври на Керкини?

   Много популярно през последните години, езерото Керкини има с какво да Ви удиви и развълнува през всеки един сезон от годината. То дава подслон на голям брой хвъркати видове през зимния период и се явява една от най-важните спирки за почивка при техните пролетна и есенна миграции по пътя „Виа Аристотелис".

    Октомври е месецът когато вече тук са ятата фламинго. Къдроглавите пеликани все още ловуват на многобройни ята в северната част на езерото. Често ятата са смесени с традиционно многочисления сега розов пеликан. По това време в района на езерото могат да се видят, а при късмет и снимат редки и застрашени видове като Големия креслив орел, Морския орел, Сивия жерав и много, много други.

Програма:

15 ОКТОМВРИ

СЪБОТА

7:00 ч. - Потегляне от паркинга пред стадион Васил Левски по маршрут: София - Кулата - Керкини. Акредитирането на участниците в пленера ще бъде извършено в автобуса. По време на пътуването ще имате възможност да се запознаете с материали, предоставени от БДЗП за видовете птици, които се срещат на езерото Керкини по това време на годината. На Благоевград ще направим кратка почивка за кафе и тоалетна. Повторна почивка ще направим при КГПП „Кулата" По време на пътуването ще имаме възможност да си поговорим за: Видовете птици зимуващи района на езерото и видове ползващи го за почивка по време на миграцията, основни принципи и фотографски подходи при заснемане на свободно живеещи диви животни и птици Фотографски техники прилагани при заснемането на диви животни и птици Изисквания към техниката - обективи, фотоапарати, аксесоари Маскировъчни средства - тип пончо, преносими и стационарни укрития Често срещани практики при снимане на диви животни и птици Етични норми на фотографите анималисти Около 10:30 ч.- 11:00 ч. - Пристигаме в района на езерото Керкини. 11:00 ч. - Първи досег с езерото Керкини - Ще направим кратък преход по източната дига на езерото започваща в близост до село Мегалохори. Тук обект за снимане са предимно водолюбиви птици, които се хранят в разливите на това място. Ще направим почти пълна обиколка на езерото, като ще спрем в най-южната му точка - там където е стената на язовира при село Литотопос. Тук ще спрем за кратка фото сесия и кафе. В района ще посетим и някой от местните рибари, за да снимаме докато споделя с къдроглавите пеликани с част от дневния си улов . По-късно ще продължим по западната дига на езерото на север. Ще спираме на най-атрактивните места където са струпванията от птици. Около 18.00 ч. Настаняване в хотел „Вила Белес" *** в района на село Акритохори. 19.30 ч. - Презентация във фоайето на хотела на тема „Орнитологичното богатство на парк Керкини". Възможност за вечеря в хотел „Вила Белес" *** по предварително заявено меню. Цената на вечерята е 10 евро на човек. Информация за менюто участниците ще получат след записването си за фотоекспедицията. В ресторанта на хотела няма възможност за свободна консумация. През първия ден на фотоекспедиция "Керкини" не предвиждаме време за обяд, така че е добре участниците да си носят суха храна.

16 ОКТОМВРИ

НЕДЕЛЯ

Възможност за ранно ставане и снимане изгрева и красивата панорама откриваща от хотела се към езерото Керкини и планината Круша. Закуска на блок маса с включени местни продукти. Напускане на хотела. На път за село Керкини ще посетим кея при село Мандраки. Тук освен водолюбиви птици могат да бъдат снимани / наблюдавани и някои дневни грабливи птици. Влизане с лодка от пристана на село Керкини до заливната гора там където Струма се влива в язовира. Тук ще снимаме ятата фламинго, и при късмет струпванията от хранещи се къдроглав и розов пеликан. Влизането с лодки ще извършим на две групи, като групата изчакваща на сушата ще снима на подбрани места по западното крайбрежие. Ще снимаме още: Малка бяла чапла, Голяма бяла чапла, Сива чапла, Нощна чапла, Гривеста чапла, Малък корморан, Голям корморан, Бяла лопатарка и др. Възможност за обяд в местната таверна. Свободно време. Около 16.30 - Отпътуване за София. Кратка спирка на Free shop на границата и по пътя за кафе и тоалетна. Пристигане в София към 21,00ч.

Осигурена техника

SIGMA

   Телебективи Sigma за Canon и Nikon байонет.

   120-400 mm DG OS HSM

   150-600/5.0-6.3DG OS HSM SPORTS

   150-600/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY

   Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001

   CANON

   Телеобективи с фокусни разстояния от 300 до 600 мм.

   Фотокамери Canon за тези, които снимат с друга марка фотоапарати и искат да използват осигурената от Canon България техника.

    Забележка: Желаещите да ползват фотокамери Canon, трябва да си носят карта памет от типа CompactFlash и Secure Digital.

   ДРУГИ

   За придружителите и тези, които искат да наблюдават птиците ще има осигурени и бинокли и зрителна тръба.

   Програмата включва:

    Кратка теоретична презентация по време на пътуването

   Практическа работа по време на обиколката на езерото и разходката с лодка

   Преференции:

   Участниците в пленера ще могат да ползват телеобективи и фотокамери Canon по време на пленера.

   Участниците в пленера ще могат да ползват обективи Sigma за Canon и Nikon по време на пленера.

   Талон за 5% отстъпка при покупка на продукти Sigma и Dedolight и 10% отстъпка при покупка на продукти Lowepro и Joby.

   Авторски права

   Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на уъркшопа запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.

    Днес Езерото Керкини е най-атрактивното място за наблюдение и снимане на птици в Гърция. Всеки посетител при своята първа среща с езерото остава поразен от многообразието и изобилието на пернати. Гледка изключително рядка за нашата географска ширина, подобна, на която може да се види, едва още на едно - две места в Европа. Вълнуващо изживяване е и срещата с редки и застрашени видове в тяхната естествена среда като: розовото фламинго, къдроглавия пеликан, малкият корморан, белооката потапница, големия креслив орел и още много други. Участието във фотопленера предоставя отличната възможност да се запознаете с основните принципи и подходи на фотографите анималисти, да опознаете дивата природа и многообразието в света на водолюбивите птици, да научите повече за тях, а защо не и да придобиете умения как да ги снимате и разпознавате в природата.

Повече информация за езерото Керкини

   Езерото Керкини (Бутковско езеро) е разположено в източната част на Сереската котловина, в подножието на планините Беласица (Керкини) и Круша (Дисоро).

   До 1932г днешното езеро е представлявало обширна блатиста местност. По това време то е създадено чрез изграждане на диги по източния и западния брегове и на язовирната стена при селището Литотопус . Съвременните си очертания окончателно придобива след реконструкцията на дигите и преградната стена през 1982г, довело до увеличаване на водния обем и нивото му. Днес площта на езерото съобразно сезона варира от 54 кm2 до 72 кm2 .

   Езерото Керкини е един любопитен пример за това как внимателната човешка намеса е променила една природната водна еко система (тази на някогашните блатисти разливи около река Струма) и я е превърнало в полу естествена еко система с изключително богатство на видове.

   Днес Керкини е място от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и е под закрилата на Международната Рамсарска конвенция за опазване на влажните зони.

   Предмет на опазване са хилядите птици, много от тях - редки и застрашени. За целта особено внимание се отделя за опазване на важните за птиците места за гнездене и за хранене: обширните разливи и плитчини, крайречните заливни гори, пространствата с водни лилии и друга водна растителност.

   Езерото Керкини дава убежище на близо 305 вида птици, повечето гнездящи тук.

   В езерото и прилежащите му територии се срещат още: 26 вида бозайници, 23 вида влечуги, 11 вида земноводни, 32 вида риби и голямо разнообразие от насекоми.

   Със своята природна красота и висока природозащитна значимост както и с приноса си за селскостопанската продукция в низината на Серес, езерото Керкини е главен фактор за благосъстоянието и развитието в района.