ФОТОПЛЕНЕРИ "ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ" - ПЪЛНО ЛУННО ЗАТЪМНЕНИЕ, НОЩНИ И ДНЕВНИ ПЕЙЗАЖИ В РАЙОНА НА С. МУГЛА

$ Организатори: Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство” и ТА “Стил Травeл”
  • 27 - 29 юли 2018 г.
  • 3 дни/ 2 нощувки
  • Със собствен транспорт
  • Описание
  • Програма
  • Осигурена техника

   През нощта на 27 срещу 28 юли от територията на България ще може да наблюдаваме и снимаме второто за годината пълно лунно затъмнение. В късния следобед на 27 юли ще се отправим към района на изоставеното с. Чамла, където вечерта ще снимаме залеза над планината, ще имаме видимост към пълното лунно затъмнение, както и възможност за снимане на нощни пейзажи, млечен път, звезди и всичко това на поляните на Чамла. Може да вземем със себе си и фенерчета, с които по време на нощните снимки да осветим предния план, прозорците на изоставените къщи или да рисуваме със светлина по предния план на нашите кадри.

   Планираме прибиране в с. Мугла в малките часове на 28 юли и по тази причина през втория ден на пленера програмата ще бъде повече от свободна. Въпреки това, участниците ще имат възможност да се отправят на разходка в околностите на селото. Освен живописното Казанджи дере, което се намира на не повече от един час пеша от хотела, участниците в пленера ще могат да се разходят в самото село, в изоставената махала Касъка,която се намира в близост до селото, а за тези, които имат желание за по-дълги пешеходни разходки в планината можем да организираме и качване до връх Орфей.

   Повече подробности за пълното лунно затъмнение през Нощта на 27 срещу 28 юли 2018 г.

   Това е второто за годината пълно лунно затъмнение, което за разлика от първото – в края на януари, ще може да се наблюдава удобно от България.

   Характерни моменти от явлението в официално време:

– Начало на затъмнението от полусянката на Земята: 20h 14m 49s;

– Начало на частичното затъмнение: 21h 24m 27s;

– Начало на пълното затъмнение: 22h 30m 15s;

– Максимална фаза: 23h 21m 44s;

– Край на пълното затъмнение: 00h 13m 12s на 28 юли;

– Край на частичното затъмнение: 01h 19m 00s;

– Край на затъмнението от полусянката на Земята: 02h 28m 37s.

– Продължителността на затъмнението от земната сянка ще бъде 3 часа, 54 минути и 32 секунди.

– Продължителността само на пълното затъмнение ще бъде 1 час, 42 минути и 57 секунди, т.е. доста дълга, защото

– Луната ще премине почти през центъра на земната сянка.

   Условия за наблюдение на явлението

   На 27 юли Слънцето ще залезе за София в 20h 53m, а Луната ще изгрее малко по-рано – в 20h 43m. При началото на частичното затъмнение от земната сянка в 21h 24m (около края на гражданския полумрак), за наблюдател от София Луната ще бъда на височина едва 5° 42′ над югоизточния хоризонт. По време на максималната фаза на затъмнението в 23h 22m ще виждаме Луната на височина 20° 28′ в посока югоизток. В края на частичното затъмнение в 01h 19mЛуната ще бъде на височина 27° 35′ над южния хоризонт. Поради тези малки височини се препоръчва желаещите да наблюдават явлението да изберат място с нисък хоризонт в посоки югоизток – юг. Затъмнението ще се случи на фона на звездите от съзвездието Козирог, а на ъглово отстояние 6° южно от Луната (видимо под нея и леко вдясно) ще се наблюдава Марс, който ще бъде във велико противостояние, с висока яркост от -2.8 mag и с ъглов диаметър 24″.

* Часовете са дадени за района на София, като отклонението за района на с. Чамла/Мугла е не повече от няколко минути. Залезът за района на с. Чамла на 27.07.18 ще бъде в 20:44 ч. Сумракът ще настъпи в 21:17 ч.

** За участниците в пленера отново ще бъдат осигурени супер светлосилни широкоъгълни обективи Sigma от серията Art, както и телеобективи от серийте Sports и Contemporary.

*** С нас по време на пленера ще бъдат астрофизиците и фотографи Пенчо Маркишки и Ганчо Ганчев, които ще ни разкажат за небесните явления видими по време на пленера. Възможно е организирането на презентация разговор с тях на тема астрофотография.

   Със съдействието на:

- Фотографски системи - официален представител на Sigma, Lowepro, Joby, BlackRapid, Lenscoat и Dedolight за България

- Photo Shop BG - партньор на Фотоклуб "Осмо изкуство" за програмата Клубни карти

Програма:

27 юли

петък

14:00 - 16:00 - Пристигане и настаняване на участниците.16:00 - 17:00 - Акредитиране на участниците в пленера - ресторанта на х-л "Мугла"17:00 - 18:00 - разговор с астрофизиците Пенчо Маркишки и Ганчо Ганчев за подготвяне на участниците за заснемането на пълното лунно затъмнение, избор на техника и обща информация за явлението. Споделяне на идеи за кадри и композиции между участниците. Разговорът ще се състои в ресторанта на хотел Мугла.Около 18:00 - Потегляне от село "Мугла" към изоставеното село "Чамла"Около 19:00 - Пристигане в района на локациите за снимане около "Чамла". Време за избор на места за снимане.Около 20:44 - Залез на слънцето.Около 21:17 - Настъпване на сумракОколо 22:30 - Начало на пълното затъмнениеОколо 23:21 - Максимална фазаОколо 00:14 - Край на пълното затъмнение

28 юли

Събота

Свободна програма:- разходки в селото и околностите му за снимки.Възможни дестинации:Казанджи дере - "Казанджи дере" всъщност е едно малко дере, обвито цялото в скална маса, където стечение на годините са се образували малки водопадчета, а те са издълбали дупки в самата скала. Тези дупки, които са дълбоки около1,50 метра и много приличат на казани, откъдето идва и името на този резерват.Махала "Касъка"- изоставена махала в близост до с. МуглаВръх "Орфей"или както местните го наричат "Карлък"- Възможност за импровизирана лекция на тема Астрономия и Астрофотография от Пенчо Маркишки и Ганчо Ганчев. При наличие на желаещи ще уточним времето и мястото за провеждане на лекцията на място.- Вечерта - Прожекция и обсъждане на заснетите по време на фотопленера кадри.

29 юли

Неделя

09:00 - 12:30- Свободно време за разходки и снимки в района на село Мугла.Около 14:30 - Закриване на пленера и отпътуване

ОСИГУРЕНА ТЕХНИКА ОТ ФОТОГРАФСКИ СИСТЕМИ И SIGMA

   SIGMA - ОБЕКТИВИ ОТ СЕРИИТЕ ART, SPORTS И CONTEMPORARY

- Моделите на осигурените обективи са подбрани така че, сред тях да има подходящи фокусни разстояния за нощна, репортажна и пейзажна фотография.

- За снимащите с пълноформатни безогледални фотокамери Sony на разположение ще има адаптер Sigma MC-11, адаптиращ на 100% обективи на байонет Canon към Sony E-байонет.

- Обективи: 12-24/4 DG HSM, 18-35/1.8 DC HSM, 50-100/1.8 DC HSM, 135/1.8 DG HSM, 85/1.4 DG HSM, 50/1.4 DG HSM, 35/1.4 DG HSM, 24/1.4 DG HSM, 20/1.4 DG HSM, 14/1.8 DG HSM, 24-70/2.8 DG OS HSM, 24-35/2 DG HSM, 24-105/4 DG OS HSM, 30/1.4 DC DN, 100-400/5-6.3 DG OS HSM, 150-600/5-6.3 DG OS HSM SPORTS, 150-600/5-6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY, Tele Converter TC-2001,Tele Converter TC-1401, Mount Converter MC-11.

- Компактни стативи Joby и други полезни аксесоари от марките Lowepro, BlackRapid, Lenscoat и Dedolight, както и панорамна глава за заснемане на панорами.

   Препоръчителна екипировка:

   Снимачна техника (фотоапарат, обективи), статив, дистанционно, поляризационни и неутрално сиви филтри, туристически обувки и дрехи.

   Преференции:

- Участниците в пленера ще могат да използват демонстрационна техника и аксесоари Sigma, Blackrapid, Joby - при подадена предварителна заявка.

- Участниците в пленера ще могат да използват демонстрационни планинарски раници Lowepro и стативи Joby по време на снимачния процес - при подадена предварителна заявка.

- Всички участници в пленерите на фотоклуб "Осмо изкуство" получават право да поръчат безплатно клубна карта осигуряваща преференции за участие в клубните мероприятия и при покупка на фототехника от www.photo-shop.bg.

- Възможност за използване на панорамна глава за 360 градуса панорама - при подадена предварителна заявка.

- Демонстрационните продукти на Lowepro, Joby, Blackrapid и Dedolight ще могат да бъдат закупени от участниците след пленера при преференциални условия.

- Продуктите на Sigma, Lowepro, Joby, BlackRapid и Dedolight са предоставени за пленера с любезното съдействие на фирма Фотографски системи ООД.

   Авторски права

   Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама на клуба.